Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
 

 

 

Vad betyder "K-märkt"?

"K-märkt" kan betyda olika saker. Begreppet har inte något juridisk status och fungerar mer som ett samlings-begrepp för byggnader med kultur-värden.

Vanligast är att en byggnad som kallas "K-märkt" har skydd i detaljplan enligt Plan- och bygglagen.

Begreppet avser ibland en byggnad som är skyddad som byggnadsminne enligt Kulturminneslagen.


Det förekommer också att sk. "K-märkta" hus inte har något skydd utan enbart är medtagna eller värderade i en inven-tering eller dokumentation som är utförd av ett museum.

 
 

 

 
     
   
   

 

 

 

 

 

 

Gå till:

Kulturminneslagen

Miljöbalken

Plan- och bygglagen

 
   

Lagar som rör kulturmiljön

Kulturminneslagen

Fasta fornlämningar är varaktigt övergivna rester efter människors verksamhet från forna tider. Det kan vara t ex gravplatser, minnesstenar, kulturlager, ruiner, labyrinter, hamnanläggningar och skeppsvrak. Det krävs inte något beslut på att fornlämningen ska skyddas, alla fornlämningar omfattas automaiskt.

Det är förbjudet att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på annat sätt ändra en fast fornlämning utan tillstånd från länsstyrelsen. Detta gäller oavsett om fornlämningen varit känd sedan tidigare eller inte.

Karta över samtliga kända fornlämningar i Piteå finns hos länsstyrelsen.

Byggnadsminnen är särskilt värdefulla byggnader som förklarats skyddade i särskilt beslut av länsstyrelsen. Särskilda skyddsföreskrifter utformade för det specifika objektet utfärdas i samband med byggnadsminnes-förklaringen. I kommunen finns två byggnadsminnen, Rådhuset i Piteå och Turiststationen i Jävre.

Kyrkliga kulturminnen avser kyrkor byggda före 1940 inklusive kyrko-tomter, inventarier och begravningsplatser. Dessa ska vårdas så att deras kulturhistoriska värde inte minskas.

Länsstyrelsen hanterar samtliga ärenden som berörs av kulturminneslagen.

Miljöbalken

Riksintressen för naturvården, kulturmiljövården eller friluftslivet skall skyddas mot åtgärder som kan skada miljön. Det är kommunens ansvar att redovisa hur man avser att skydda dessa områden. Urvalet är gjort utifrån ett nationellt perspektiv.

Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket tar beslut om riksintressen.

Naturreservat syftar till att skydda biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer samt tillgodose behovet av friluftsområden. Naturreservat kan innehålla både natur- och kulturvärden.

Kulturreservat syftar till att skydda kulturlandskap och kan omfatta både naturmiljö och bebyggelse. I Piteå finns ännu inte något kulturreservat.

Naturminne syftar till att skydda enstaka märkliga naturobjekt.

Biotpskydd avser landskapselement som utgör viktiga livsmiljöer för olika djur- och växtarter. Skyddet är generellt och gäller alla alléer samt stenmurar, källor, odlingsrösen, småvatten och åkerholmar förutsatt att de ligger i jordbruksmark.

Plan- och bygglagen

Plan- och bygglagen reglerar kommunens hantering av planer och lovgivning. All planläggning ska beakta natur- och kulturvärden, främja ändamålsenlig struktur, utforma beebyggelse, grönområden, vägar och anläggningar estetiskt tilltalande. Byggnader och hela bebyggelsemiljöer kan skyddas genom bestämmelser i detaljplan eller i sk. områdesbestämmelser.

Byggnader hanteras enligt:

PBL 3 kap. 1 § - Hänsynskrav

Byggnader skall placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetetsverkan.

PBL 3 kap. 10 § - Varsamhetskrav

Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara.

PBL 3 kap. 12 § - Förvanskningsförbud gäller värdefulla byggnader

Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas.

Byggnader som ingår i en värdefull kulturmiljö och som bidrar till kulturmiljöns karaktär och kvalitet regleras av PBL 3:12.