Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
 

Kulturmiljöprogrammet innehåller

Husera - kulturmiljöer i Piteå presenterade på webben. Till webbprog-rammet finns en komp-letterande trycksak - Introduktion till kulturmil-jöprogrammet.

Bebyggelseinventering med fotografier och kortfattad information finns till-gängligt i kommunens interna webb-GIS. Materialet kommer att arkiveras i Piteå kommuns Centralarkiv.


 

Vad är "kulturmiljö"?

För att kulturmiljön ska vara möjlig att läsa som ett källdokument och berätta om forna tiders liv och sociala förutsättningar krävs att den finns kvar. Utan en synlig historia lämnas nutidens förutsättningar hängandes i luften. Det historiska innehållet i landskapet blir en slags förankring av nutiden. Vi står på stadig grund.

Begreppet "kulturmiljö" avser betydelsen av kulturhistoriska objekt i ett större sammanhang. Det räcker inte med ett bevarat hus eller en fornlämning för att förstå historiska skeenden. Det krävs bevarade helhetsmiljöer för att samman-hangen ska framträda. Kopplingen mellan natur och närings-fång, geografi och bebyggelsestrukturer, samhällsutveckling och byggnadskultur hänger alltid ihop på något sätt. För att det historiska sammanhanget ska framträda krävs att de kultur-historiska objekten finns i en sammanhållen miljö. En helhet. En kulturmiljö. Merparten av de utpekade områdena i detta program utgör sådana sammanhängande miljöer.

HUSERA beskriver Piteås synliga historia från forntid till nutid. Fokus ligger på hela miljöer och de egenskaper som utmärker kulturmiljöns karaktär och kvalitet.

 
 

Länkar till offentliga aktörer inom kulturmiljövården:

Piteå kommun

(Samhällsplanering, bygglov m m.)

Piteå museum

(Byggnadsvård, antikvariska kontroller och antikvarisk sakkunnig m m.)

Norrbottens museum

(Byggnadsvård, antikvariska kontroller m m.)

Länsstyrelsen i Norrbottens län (Ärenden som rör kyrkor, byggnads-minnen och fornlämningar, bidrag för byggnads- och landskapsvård)

Riksantikvarieämbetet (Information, materialguide, bidrag)

 
 

 

 
     
   
   

 

 

De områden som beskrivs i detta program har bedömts som särskilt värdefulla kulturmiljöer.

Läs mer om urvalsprocessen här.

Varje kulturmiljö presenteras med en kartbild över området. Läs mer om kartans betydelse här.

Syftet med kulturmiljöprogrammet är att...

...uppmärksamma värdefulla kulturmiljöer som belyser Pitebygdens historia från forntid till nutid.

...beskriva kulturmiljöernas karaktär och kvaliteter samt informera om förhållningssätt för varsam hantering av kulturmiljön.

...indikera kulturmiljövärden och behovet av hänsynstagande vid kommunal planering och bygglovhantering.

 

Vad innebär det att
leva och verka i en kulturmiljö?

De kulturmiljöer som presenteras i kulturmiljöprogrammet är utvalda tack vare sina mycket höga kulturhistoriska värden. Att bo och verka i dessa områden är förenat med både förmåner och ansvar. De miljömässiga kvaliteter som finns i dessa områden gör att man omges av en unik miljö. Alla delar ansvaret för att bevara dessa egenskaper. Det är nödvändigt att såväl enskilda fastighetsägare som myndigheter verkar för att kulturmiljöns karaktär bibehålls och utvecklas.

Syftet är inte att "frysa tiden" eller förbjuda förändringar i dessa områden. Syftet är att bidra till att förändringar görs på ett medvetet och kvalitativt sätt. Ändringar behöver inte ske på bekostnad av kulturvärdet utan bör vara positiva tillskott och därmed stärka platsens karaktär. Som stöd fungerar kultur-miljöprogrammet som beskriver kulturmiljöns karaktär och konkretiserar kulturvärdet.

Läs mer om vilka lagar som berör kulturmiljöer och kultur-historiskt värdefull bebyggelse här.

 

Säkerställa kulturvärden för framtiden

I dagsläget saknas formellt skydd för många av de värdefulla kulturmiljöerna i kommunen. Det finns inte heller några för-djupade handlingslplaner för t ex händelsen av eldsvåda i de tätbebyggda trähusmiljöerna i Piteå stad och i kyrkstäderna.


Det första steget är att börja arbeta med kulturmiljö-
programmet som ett kommunalt planeringsunderlag. Programmet är också tänkt att fungera som studiematerial i skola och studieförbund. Ökade kunskaper om kulturhistoriska värden är kulturmiljöns bästa skydd.