Arbetet med bebyggelseinventering och framställning av publikationer har bedrivits i projektform vid Miljö- och byggkontoret juni 2003 - december 2005. Projektet har finansierats av Piteå kommun och Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Projektets referensgrupp bestod av representanter från Miljö- och byggkontoret, Kultur & Fritid, Piteå museum och Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Urvalet av värdefulla kulturmiljöer som medtagits i detta kulturmiljöprogram är gjort utifrån tre kriterier.
1. Redan kulturhistoriskt värderade miljöer
Dokument som legat till grund för urvalet är:
Vårt hävdade Norrbotten (1993) Bevarandeprogram för odlingslandskapet, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Norrbottens synliga historia (1998) Norrbottens kulturmiljöprogram, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Program för Norrbottens industriarv (2000), Länsstyrelsen i Norrbottens län
Värdefulla vägmiljöer i Norrbottens och Västerbottens län (2001), Vägverket, Länsstyrelsen i Norrbotten län och Länsstyrelsen i Västerbottens län
Riksintresse för kulturmiljöjvården enligt
Miljöbalken 3 kap. 6 § Läs mer om Miljöbalken här.
Regionala fornvårdsobjekt, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Naturreservat, natur- och kulturvärden, Länsstyrelsen i Norrbottens län. Läs mer om Naturreservat här.
Utöver ovan nämnda dokument och föreskrifter har inven-teringar och dokumentationer från Norrbottens museum och Piteå museum använts som underlagsmaterial.
Kommunens två byggnadsminnen (Rådhuset och Turist-stationen i Jävre) har automatiskt kvalificerat sig för programmet. Läs mer om kulturminneslagen här.
2. Intressanta ur ett lokalt perspektiv
Bebyggelsemiljöer som inte tidigare medtagits i något regionalt program och som inte är märkvärdiga i ett nationellt eller regionalt perspektiv kan vara betydelsefulla för att förstå kulturhistorien i ett lokalt perspektiv.
Projektets bebyggelseinventering och Piteå museums inventering av landsbygden (1992) har legat till grund för det lokala urvalet. Lokal bebyggelseinventering.
3. Miljöer som kan ha betydelse för attraktiva boendemiljöer och besöksmål.
Värdefulla kulturmiljöer har vanligtvis miljömässiga kvaliteter som skapar attraktiva boendemiljöer, sådana områden har särskilt lyfts fram. Andra kulturmiljöer kan ha viktiga egenskaper för besöksnäringen eller fungera som fina utflyktsmål. Sådana kriterier har varit bidragande i urvalet men aldrig avgörande.
Bilderna på Huserasajten tillhör Piteå kommun om något annat inte anges. De flesta av dem är tagna i samband med bebyggelseinventeringen 2003-2005. Bilderna lagras för närvarande digitalt på Miljö- och byggkontoret. Slutlig lagring kommer att ske i Centralarkivet.
I de fall bilderna inte tillhör Piteå kommun publiceras de med tillstånd av respektive upphovsman som också anges i anslutning till bilden.
Äldre svart/vitt bildmaterial kommer från Piteå kommuns Centralarkiv samt Lennart Lundqvists privata samling.
Kartor och kartbilder är producerade vid Miljö- och byggkontoret Piteå kommun.
Information om bebyggelseutveckling i staden och kommunens tätorter har tillhandahållits av Piteå kommuns Centralarkiv. T ex bygglovhandlingar, stadsplaner, generalplaner, protokoll etc.
Kunskap om forntiden och den äldsta historiska tiden har hämtats från litteratur och artiklar.
Kunskap om landsbygden, järnbruken och staden är hämtad från litteratur, minnesskrifter, inventeringar, dokumenationer och hembygdsböcker.
Landskaps- och bebyggelseanalyser har gjorts med ekonomiska kartan som grund med jämförelser av äldre kartmaterial från Lantmäteriet och Piteå kommuns Centralarkiv.
Kulturmiljöprogrammet har delvis utformats med Mölndal kommuns kulturmiljöprogram (2000) som förebild. Delar av texten till inledningen är hämtad därifrån.
|