Marknadsplatsen i Kyrkbyn ligger i en skogs-glänta vid den branta älvravinen strax norr om Långnäs.
I Kyrkbyn finns lämningar efter den gamla handelsplats som var föregångaren till Piteå stad. Det äldsta socken-centrat låg i Kyrkbyn. Namnet har platsen fått av tra-ditionen som säger att Piteå sockens första kyrka fanns här. Möjligen kan Kyrkbyn från början benämnts Piteå. Namnet kan sedan ha följt med kyrkan och staden. De första uppgifterna om Pitebygdens kyrkliga organisation är från 1339, då omtalas att Piteå hade en kyrkoherde. Piteå blev egen församling någon gång mellan 1375 och 1395.
Arkeologiska utgrävningar i slutet av 1960-talet visade att de som vistades på marknadsplatsen under 1300-talet var mycket välbärgade, idkade handel och hantverk och bedrev jordbruk. Fynden visar att man bytte varor med folk från olika håll, med samerna i närheten men framförallt med folk från Mälardalen. Marknadsplatsen kan ha fungerat som en länk mellan pitebygden och medeltidens rikscentrum kring Mälardalen. Arkeologerna undersökte husgrunder, spismurrester och gropar. De hittade glas- och stengodsskärvor, pipor, mynt, pilspetsar samt ben av både fisk, säl och tamdjur. Fynden är av det slag som man hittat vid många andra europeiska handels- och stadsplatser där Hansan - hadelsnätverket i Bottenviken - varit verksam.
Huruvida det verkligen fanns ett kapell eller en kyrka på platsen är osäkert, sägnen menar det, men några lämningar efter en kyrka påträffades inte vid utgrävningen 1969. Kanske letade arkeologerna vid fel plats. Amatörforskare menar att kyrkan kan ha legat en bit söderut från själva marknadsplatsen. I det område som idag kallas för Kyrkbyn. Om så är fallet återstår att ta reda på.
Sägnen om kyrkan berättar om frakten av kyrkklockan till den nya kyrkan i Öjebyn. Klockan lastades på en roddbåt men föll överbord och sjönk vid Klockstenen. Sägnen är en variant av en berättartradition som återkommer på många platser i landet. Ändå har historien medfört att flera stora insatser gjorts under åren för att återfinna kyrkklockan. Övertygade ortsbor har grävt i den uppgrundade älvfåran. Ingen har hittills lyckats hitta någon kyrkklocka.
Kyrkbyns fornlämningsområde ligger på sandig hedmark intill en uppgrundad sidofåra av Piteälven. När handelsplatsen var i bruk sträckte sig den dåvarande Infjärdens deltalandskap upp till nuvarande Böle och Långnäs.
Handelsplatsens husgrunder syns fort-farande tydligt i terrängen som ojämnheter och gropar i marken. Efter den arkeolo-giska utgrävningen 1969 hålls marken fri från igenväxning.
För att fornlämningarna ska bevaras för framtiden är de skyddade enligt kultur-minneslagen. Det är förbjudet att förstöra, flytta, ändra eller täcka över en forn-lämning utan länsstyrelsens tillstånd. Läs mer om kulturminneslagen här.
|