Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden   Fornlämningar
Arkeologistigen
Gråträsk
Sikfors
Stenskär
Storräbben Torrbergstjärnen
 

Tomtning

Labyrint

Gistgårdsröse

   
 

Underlagsmaterial:

Naturreservat

Norrbottens synliga historia

Regionalt fornvårdsobjekt

Riksintresse för kulturmiljövården


 
 

Storräbbens fornlämningar

 
  Storräbben i höstskrud

Storräbben är en ö i Piteås yttre skärgård. Hit når man med egen fritidsbåt eller turbåt under turistsäsongen.

 

Storräbben är skärgårdsön i Piteå som har den äldsta historien. Dess höjd över havet har gjort att den sedan lång tid tillbaka varit ett skär ute till havs. En strategisk plats för jakt och fiske. Här finns mängder av fornlämningar efter dem som vistats på platsen sedan 500-talet. Hit har man kommit för att fiska lax och strömming. Under forntiden kom man framförallt till ön för säljakten.

 

Fornlämningarna på Storräbben består framförallt av tomtningar och gistgårdar. Tomtningen är av en ring av stenar. Dessa stenar har utgjort bottenkanten av en hydda eller tillfällig bostad som nyttjats av jakt och fångstmänniskor för omkring tusen år sedan. De tillfälliga bostäderna har flyttats med åren så att de alltid legat i direkt anslutning till stranden. Det är därför vi kan se de äldsta tomtningarna högre upp på ön och följa dem framåt i tiden ju längre ner, närmare vattnet, de ligger. Läget tyder på att de har använts på våren när isen bara delvis gått upp och förhållandena för säljakt är goda.

 

På så sätt vet man att ön använts för säsongsvist jakt och fiske under många hundra år. Traditionen lever ju delvis kvar i dagens fiskeläge på ön, även om stugorna är byggda av trä och i stor utsträckning nyttjas av semesterfirare snarare än fiskare.

 

Gistgårdarna, ställningar för att torka fiskenäten på, finns det också lämningar efter. Det rör sig om s k gistgårdsrösen, högar av sten som omgärdat gistgårdens stolpar. Vid dagens fiskeläge finns flera gistgårdar, de ser ut på samma sätt som de som gistgårdsrösena en gång höll uppe.

 

Öns långa historia är väl synlig i landskapet och till-sammans med dagens bebyggelse visar den upp en sammanhängande historisk kontinuitet. För att forn-lämningsmiljön på Storräbben även fortsättningsvis ska kunna upplevas är det viktigt att den vårdas. Framförallt är det betydelsefullt att landskapet på ön hålls fritt från igenväxning.

 

Fiskeläget på Storräbben kan du läsa mer om under epoken Staden & byarna.

Att tänka på

För att fornlämningarna ska bevaras för framtiden är de skyddade enligt kulturminneslagen. Det är inte tillåtet att flytta, rubba, ändra eller ta bort en fornlämning utan länsstyrelsens tillstånd. Läs mer om kulturminneslagen här.



På Nummerhällan har vattenståndet mätts sedan 1700-talet. När mätningarna började ville man få reda på  varför vattnet försvann - idag vet vi att det inte är vattnet som försvinner utan att det är landet som höjer sig efter senaste istiden.