Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden   Fornlämningar

Arkeologistigen
Gråträsk
Sikfors
Stenskär
Storräbben

Torrbergstjärnen

  Gråträskskatten
Boplatser
   
 

Underlagsmaterial:

Norrbottens synliga historia

Regionalt fornvårdsobjekt

 
 

Gråträsk
Gråträsk ligger nära gränsen till Arvidsjaurs kommun. Platsen där Gråträskskatten hittades ligger strax sydväst om byn vid sjöarna Tjautjer och Metträsket.

 

Kulturmiljön i Gråträsk är präglad av den samiska kulturen och kolonisationen av lappmarken. Byn ligger utmed Kristinavägen som ledde mellan Nasa silververk och kusten. Ett kapell byggdes här i mitten av 1600-talet, det lämnades senare att förfalla men återuppbyggdes på 1930-talet som en kopia av den gamla. Läs mer om jordbruksbyn Gråträsk under epoken Staden & byarna.

 

Fasta fornlämningar finns överallt i skogarna kring Gråträsk. Det rör sig framförallt om spåren efter gamla och sedan länge övergivna samevisten och renvallar. I området har man hittat mycket gamla skidor och i myren vid Tjautjer återfanns delar av slädmedar och rester av en akja på 1950-talet. I området finns också samiska härdar och boplatser från stenåldern.

 

Den mest kända fornlämningen från Gråträsk är den så kallade Gråträskskatten som många hört talas om men som få sett i verkligheten. Den hittades vid sjön Tjautjer 1898 i samband med att myren dikades ur och vattnet i sjön sjönk. Några träpålar stack plötsligt upp ovanför vattenspegeln. De visade sig höra till en timring, ungefär två och en halv meter i fyrkant. Inuti timmerkonstruktionen var sidorna klädda med näver. I kistan och strax utanför den hittades mängder av metallföremål. Det var mynt från olika platser i hela norra Europa, redskap, smycken, glas och andra metallföremål som låg i timmerkistan. Föremålen var tillverkade mellan åren 700 e Kr och 1300. Var sakerna undangömda av handelsresande birkarlar, offrade av naturdyrkande samer eller var de rent av en tjuvgömma? Gråträskskatten var länge ett mysterium. När man idag betraktar fynden utifrån det samiska sammanhanget blir det tydligt att vistes- och offerplatser i närheten förklarar Gråträskskatten. Samerna var handelsmän som rörde sig mellan kust och inland. De kom också till Pitebygdens marknadsplats i Kyrkbyn under medeltiden. Läs mer om Kyrkbyn under epoken Medeltiden. Gråträskskatten är den största av sitt slag som hittats i hela Norrbotten. Idag finns föremålen på Historiska museet i Stockholm.

Att tänka på

För att fornlämningarna ska bevaras för framtiden är de skyddade enligt kultur-minneslagen. Det är förbjudet att förstöra, flytta, täcka över eller på annat sätt rubba en fast fornlämning utan länsstyrelsens medgivande. Läs mer om kulturminneslagen här.