Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden    
Alterdalen
Fagerheden
Hälleströms slåtterstugor
Jävre-Degerfors bruk
Lyckoträsk
Långvik-glasbruket
Rosfors bruk
Rosviksbodarna
Strömnäs by

  Bebyggelse
   
 

Underlagsmaterial:

Norrbottens synliga historia

 
   
   
  Norrbottensgård (pdf 1 MB)  
  Byggnadsvård (pdf 1,1 MB)  
     
   
   
   
 

Rosviksbodarna

Rosviksbodarna ligger i direkt anslutning till väg E4 några kilometer norr om Rosvik. På fäboden finns stugor, ladugårdar och uthus.

 

Rosviksbodarna norr om byn var Rosviks fäbodställe sedan 1600-talet. Från byn tog man sig till bodarna via kustlandsvägen som passerade alldeles i närheten. Hit flyttades kreaturen sommartid eftersom tillgången på bete var begränsad i byn. Uppe på fäboden kunde djuren släppas på skogsbete och fäbodkvinnorna skötte mjölkhanteringen. Till fäboden samlades djuren in på kvällen och de mjölkades två gånger per dag. Sedan ystades och kärnades mjölken till ost och smör, ofta för vidare försäljning. Den goda tillgången på bete gjorde att gårdarna kunde hålla många kor och därmed producera ett överskott av mjölkprodukter. Smöret var en viktig inkomstkälla och skeppades söderut för försäljning.

 

Intill Rosviks fäbodar slogs också myrängarna och höet togs tillvara för vinterutfodringen. Djurfodret hämtades i första hand från byns gemensamma utmarker. Gödseln samlades på gödselstacken och spreds sedan på åkrarna. På så vis hämtades ny energi till inägornas åkermarker från skogen och myrarna. Tillgången på höfångst i utmarkerna avgjorde möjligheterna till åkerodling. Sommarbetet fungerade på så vis att djuren gick fritt i skogen och på öppna betesmarker. Slåtterängar, åkrar och köksträdgårdar inhägnades för att hålla djuren borta. Det vill säga tvärt om från hur man idag håller djur på bete.

 

Fjällkon, förr den vanligaste lantrasen i dessa trakter, var sedan lång tid tillbaka anpassad till norrländska förhållanden. Den klarade sig bra på magert bete och tog sig lätt fram bland stock och sten i skogen. Trots den låga kroppsvikten mjölkade den relativt bra.   

 

En bit in på 1900-talet, när vallodlingen blev vanligare och djuren kunde hållas närmare gården i byn, minskade användningen av fäbodarna och mejeri-föreningarna övertog mjölkhanteringen.

Karaktärsbeskrivning

Rosviksbodarna består idag av sex stugor, två ladugårdar, ett visthus, brunn, sten-gärdesgård och utedass. De ligger i direkt anslutning till väg E4. Strax intill, öster om motorvägen, ligger Söderbodarna som också var Rosviks fäbod. Många gamla fäbodställen har omvandlats till perma-nenta gårdar och när byar expan-derat har det skett omkring fäbodarna t ex Bodsjön i Svensbyn. Andra fäbodar har blivit till sommarställen eller helt lämnats att förfalla.



Förhållningssätt  

Rosviksbodarna fungerar idag som en rastplats utmed E4:an. Närheten till vägen innebär att fäbodstället är lättillgängligt för besökare men också att fäbodmiljön störs av trafiken och inte längre upplevs som speciellt genuin. Byggnaderna kan dock fortfarande ge en bild över vilka hus som vanligtvis fanns vid en fäbod och därför finns anledning att även fortsättningsvis sköta både byggnader och omgivningar.