Hortlax är centralorten för Hortlax församling. Bland småhuskvarter, egnahemsbebyggelse och flerbostadshus finns äldre gårdsmiljöer som minner om Hortlax före industrialiseringen.
Vid tiden för jordbruksbebyggelsens etablering i Hortlax låg byn i ett kustlandskap. Hortlaxviken sträckte sig in söder om Maran och bredde ut sig i en vik – det vatten som idag utgör sjön Avan. Lappnäset och Grundvik ingick i halvön Höglandsnäs. Östanbäck, Maran och Skatan bestod av en ö. Avabäcken var en vik in från Inrefjärden. Övermarken, Sörbyn och skogarna vid kyrkan och skolan var fastland, likaså området vid Höträsket. Det är på flera av dessa ställen som vi återfinner den äldsta bebyggelsen i Hortlax. Nördbyn, Sörbyn, Lappnäs, Östanbäck och stränderna norr om Höträsket utgör de äldsta gårdsplatserna. Den äldsta åkermarken ligger också vid dessa gårdar.
År 1766 skiftades byns ägor för första gången. Det var däremot laga skifte under 1800-talet som kom att påverka byns ägoförhållanden och struktur mest. Då delades också skogen upp mellan bönderna.
Byn hade fäbodar som låg söderut vid Jävreträsket. Idag finns hus och lämningar från fäbodvallarna kvar vid Tobovallen vid Inre-Jävreträsket, Långedet vid Yttre-Jävreträsket och Småkvarvallen nordväst om Inre-Jävreträsket.
Byn hade tolv soldattorp att försörja. De byggdes på 1800-talet vid Storsvedjan och i Grundvik.
Under 1900-talet har byn förtätats. Egnahemsbebyggelsen följer framförallt längs byavägen och förtätningen är förlagd till marker som tidigare varit skog eller naturlig betesmark. Idag är Hortlax ett samhälle med utbyggd service i byns centrala delar. Här finns kyrka och kyrkstugor, skola, vårdcentral, några butiker, småhusområden samt flerbostadshus från 1960- talet. Den äldre bebyggelsen ligger dels fritt i landskapet men i de centrala delarna dominerar 1900-talsbebyggelsen och de gamla gårdarna utgör äldre inlag i den miljön.
Den värdefulla kulturmiljön i Hortlax består av de Norrbottensgårdar och det kulturlandskap som finns kvar av den ursprungliga jordbruksbyn. Förutom gårdarnas mangårdsbyggnader är ekonomibyggnaderna viktiga för upplevelsen av gårdsmiljön. Kyrkan och kyrkstugorna är också kulturhistoriskt värdefulla. Läs mer om dem under epoken Industrisaliseringen.
För att bevara och förstärka Hortlax karaktär bör man undvika att bebygga åkermark. Ny bebyggelse bör placeras på ett liknande sätt som den traditionella bebyggelsen i byn. Lämpliga platser kan vara vid befintliga gårdsställen eller i skogsbryn.
Nya byggnader som placeras fritt i landskapet ska ha en form som överrensstämmer med den traditionella bebyggelsens material och proportioner.
Odlingsmarken kring sjön Avan och i närheten av Höträsket bör skötas så att den inte växer igen.
Kvartersbebyggelse och flerbostadshus bör förläggas till befintliga sådana områden i byns centrala delar.
Traditionell bebyggelse som Norrbottensgårdar med mangårdsbyggnader och ekonomibyggnader bör underhållas så att dess kulturhistoriska och estetiska värden bevaras och förstärks.
Gårdarna i Östanbäck representerar Hortlax traditionella bebyggelse mycket väl. Här ligger flera stora Norrbottensgårdar med ekonomibyggnader som vid uppförandet var mycket påkostade. I utkanten av området finns flera äldre egnahem.
|