Kopparnäs och Bertnäs ligger på ömse sidor om väg E4 drygt 10 km norr om Piteå stad. Håkansön och Sandlabygden ligger väster om Norrfjärdens centralort utmed väg E4. Norrbottensgårdarna och odlinglandskapet ger byarna dess karaktär.
Kopparnäs nämns i skriftliga källor första gången år 1481. I mitten av 1600-talet hade byn endast en gård. Under 1700-talet ökade antalet hemman i Kopparnäs, precis som i de flesta andra byar. Håkansön är också en by med medeltida anor och var längre tillbaka större än Kopparnäs. I mitten av 1600-talet fanns ett femtontal gårdar i byn. Sandlabygdne är en del av Håkansöns by och ligger sydost om väg E4 mellan Sandlaberget och sjön Sladan.
Byarna Kopparnäs och Håkansön med platser som Bertnäs och Sandlabygden består av ett öppet odlingslandskap med bevarade åkerholmar, lador och öppna diken. Bebyggelsen är delvis traditionell med Norrbottensgårdar, rundlogar och härbren. Bebyggelsen har under 1900-talet först förtätats med egnahems-jordbruk. Därefter har förtätningen skett med småhus-bebyggelse i Norrfjärdens centrala delar. Väg E4 genomkorsar kulturlandskapet. Väster om E4:an, runt Brändöberget löper en äldre byväg med karaktäristiskt läge i terrängen och relativt ålderdomlig karaktär. I Kopparnäs södra del ansluter gamla Riksväg 13 från Öjbeyn och Bredviksberget.
Båtlänningen på Granholmen har varit hela byns båtplats, Harrbäcksfjärden utanför är djup och till kajen intill har stora fartyg länge gått in. Altersbruk skeppade järngods och trävaror från Granholmen. Läs mer om Altersbruk under epoken Brukstid.
För att bevara och förstärka Kopparnäs, Håkansön och Sandlabygdens karaktär bör man undvika att bebygga åkermark. Ny bebyggelse bör placeras på ett liknande sätt som den traditionella bebyggelsen i byn. Lämpliga platser kan vara intill befintliga gårdsställen, i skogsbryn eller intill väg. Åkermark bör inte bebyggas.
Ny bebyggelse ska utformas på ett sätt som harmonierar med bebyggelsemiljöns karaktär. Det innebär att nya byggnader som placeras fritt i landskapet ska ha en form som överrensstämmer med den traditionella bebyggelsens material och proportioner.
Odlingsmarken bör hindras från igenväxning. Åkerholmar bör skötas så att odlingsrösen, lador och stenmurar bevaras och synliggörs. Byavägar och brukningsvägar hålls farbara men utan att breddas eller att sträckningen ändras.
Traditionell bebyggelse som Norrbottensgårdar med mangårdsbyggnader och ekonomibyggnader bör underhållas så att dess kulturhistoriska och estetiska värden bevaras och förstärks.
Kvartersbebyggelse bör placeras intill befintliga småhusområden i centrala Norrfjärden. Odlings-landskapet och Bertnäs är inte lämpligt för kvartersbebyggelse.
Bebyggelsen i Bertnäs ligger på en moränhöjd som tidigare utgjorde en udde i Bertnäsfjärden. Byaägen löper runt hela byn och de gamla gårdarna ligger i nära anslutning till den. Det öppna odlingslandskapet har inslag av åkerholmar och lador. Gårdarna har i hög grad bevarat sina traditionella utföranden med slamfärgade locklistpaneler, tegel- och pannplåtstak. De har namn som Per-Daniels, Koppars, Västi och Östi. Läs mer om Bertnäs här.
|