Karlberg ligger i norra Öjebyn utmed gamla kustlandsvägen. Här fanns vid sekelskiftet 1900 ett stort mönster-
jordbruk.
Runt om i bygden satsade ”patron” Hedqvist på jordbruks- och sågverks-rörelser. Gården på Karlberg var en av flera storjordbruk som drevs av Hedqvist. Gården uppfördes 1895 och expanderade starkt under 1900-talets första årtionde. Patronen hade många idéer kring hur ett modernt jordbruk skulle skötas.
Hedqvist lät bygga en stor modern ladugård med plats för fler än 30 kor. En normalstor gård vid denna tid hade sällan mer än tio kor. Anläggningen hade indraget vatten och delar av konstruktionen var uppförd i betong, vilket i början av 1900-talet var ganska ovanligt. Golv, kreatursbås och gödselrännor i betong finns fortfarande kvar att beskåda på plats. Vid sidan om den stora ladugården finns gödselplattan fortfarande synlig. Den utgjorde botten i det stora gödsellidret.
Jordbruket på Karlberg försåg periodvis kreaturen på Rosfors bruk med foder. Efter att bruksverksamheten i Rosfors lagts ned övertog Hedqvist egendomen och drev jordbruket vidare.
Den äldsta gårdsbebyggelsen från 1890-talet låg i områdets östra del. Där fanns förvaltarbostad, ladugård, rundloge och diverse uthus. Ett stort magasin fanns också som senare flyttades till stadens övriga magasin i Piteås hamn. Idag återstår grunderna efter dessa byggnader. Rester av trädgårdsplanteringar finns också i närheten av förvaltarbostaden.
Gårdsbebyggelsen utökades i början av 1900-talet och den stora ladugården uppfördes längre västerut i området. Grunden efter den och ytterligare bebyggelse finns att upptäcka i denna del av området.
De torra ängsmarkerna mellan skogsbryn och åkermark innehåller en mängd för ängen typiska växter till exempel ängsskallra, ormrot, vårbrodd och kummin. De trivs bra på de torra och välskötta ängarna.
I området finns också en anlagd damm som samlar vattnet från rännilar och en mindre bäck uppifrån skogen. En flera meter hög jord- och stenvall hindrar vattnet att fortsätta ned på åkermarkerna. Syftet till att Hedqvist anlade dammen är oklart. Kanske skulle gården förses med egen kvarn eller behövdes en stor bevattningsanläggning för trädgårdsodling? Dammen var ursprungligen mer än dubbelt så stor som idag men ännu finns en liten uppdämd sjö. Det sägs att den ska innehålla rudor.
Väster om Karlbergs gårdsplats löper Riksväg 13 samt föregångaren kustlandsvägen. Den äldsta vägbanken anlades i slutet av 1600-talet och syns idag som en förhöjning i skogsterrängen. Den gamla vägsträckningen fortsätter förbi Breviksberget och in till Öjebyn. När vägen når bebyggelsen kantas den av en björkallé. I närheten av Karlberg finns utmed vägen en stenvalvsbro, en stenbalkstrumma och ett milstolpsfundament. Utmed vägen löper en lång stenmur som fortsätter drygt 2 km mellan Karlberg och Kopparnäs. En öppning i muren var förr huvudinfarten till Karlbergs gård.
I området centrala delar löper en handikappanpassad gångstig. På Karlberg finns också naturstigar, en friluftsteater och grillplatser.
Bebyggelselämningarna bör inte ändras-, flyttas eller på annat sätt förstöras. Träd som växer i husgrunder och källargropar kan skada lämningarna med sina rötter. Det kan därför vara nödvändigt att ta bort enstaka träd. Stenmuren, broar och de gamla vägsträckningarna bör inte ändras eller tas bort.
Ängsmarkens specifika arter som ängsskallra, ormrot, vårbrodd och kummin gynnas av att marken hålls öppen och att slaget gräs samlas ihop och tas bort från ängen.
|