När Norra stambanan drog genom området på 1880-talet uppstod stationssamhället Storsund som ligger i kommunens nordvästra del vid gränsen till Älvsbyn.
Stationssamhället Storsund har upplevt uppgång och fall. Vid sekelskiftet 1900 blomstrade orten och patron Hedkvist lät uppföra hotell. De många resorna som han själv och Storforsbolagets tjänstemän företog längs älvdalen gjorde att behovet av övernattningsställen var stort. I Storsund kunde hotellet också fungera som järnvägshotell.
Men tiderna förändras och tåget stannar inte längre i Storsund. Stationen är sedan länge nedlagd och hotellet är privatbostad.
Byggnaderna som minner om den tid då Storsund hade fler invånare och tåget stannade vid stationen har förstås en stor betydelse för orten fortfarande. Byggnaderna kan förklara ortens tillkomst och utveckling. Stationsbyggnaden, banvaktarbostaden och hotellet är viktig byggnader för förståelsen av Storsunds samhälle.
Samhällets karaktärsbyggnader har givits medvetna och tidstypiska utformningar. Järnvägshotellet pryds av en magnifik punchveranda i två våningar som kröns av elegant kupa med välvt tak. Skorstenen avslutas upptill med utkragad profil.
Stationsbyggnaden har en naken timmerfasad. Ovan fönstren ligger en konsollist som pryds av en tandsnittslist. Taket är täckt av tegelpannor. Stationsbyggnaden vänder huvudfasaden mot järnvägsspåret. Banvaktarbostaden har också en medveten men något enklare träfasad färgad med röd slamfärg.
För att bevara och utveckla Storsunds karaktär är det viktigt att dessa byggnader finns kvar. Genom att säkerställa att husen nyttjas kan bevarandet på längre sikt tryggas. För att byggnadernas kvaliteter och speciella stilegenskaper ska bevaras är det viktigt att underhåll och ändringar sker på ett sätt som inte medför att kulturvärden går förlorade.
|