Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden    
Fingermanholmen
Furunäset
Hortlax kyrka
Karlberg
Koler
Mellanboda
Norrfjärden kyrka
Norrmalmstorg
Roknäs-Sjulnäs
Rosvik
Sikfors kraftstation
Stadsplan 1876
Storfors-Bergsviken
Storfors sågverkssamhälle
Storsund
Strömsborg
  Sundbron
   
 

Underlagsmaterial:

Lokal bebyggelseinventering

 
   
   
  Norrbottensgård (pdf 1 MB)  
  Egnahem (pdf 1 MB)  
  Byggnadsvård (pdf 1,1 MB)  
     
     
   
   
 

Roknäs - Sjulnäs
Vid Lillpiteälvens utlopp möts byarna Roknäs och Sjulnäs i en tätbebyggd bykärna. Detta har länge varit tätorten för byarna kring Infjärden.

 

Byarna Roknäs och Sjulnäs är en av flera storbyar i Infjärdenområdet och ingår i riksintresset för Lillpitedalen. Roknäs bebyggelse sträcker sig längs vägen som löper parallellt med Rokån och Lillpiteälven. Sjulnäs bebyggelse ligger grupperad mer fritt i odlingslandskapets höjdlägen norr om Lillpiteälven. Läs mer om de två byarna under epoken Staden & byarna.

 

Vid älvmynningen i Svensbyfjärden är byarna helt sammanväxta och skiljs åt av Lillpiteälven. Sundbron över älven förbinder dem med varandra. Utmed Gamla Sjulnäsvägen är bebyggelsen tät och består av jordbruksgårdar, egnahem och affärshus. Detta har sedan lång tid tillbaka varit centrum för hela Infjärdenområdet.

 

Bebyggelsen utmed bygatan vittnar idag om den samhällsomvandling som skedde i och med industrialiseringen under 1800- och 1900-talet. Bebyggelsen i de två jordbruksbyarna förtätades då med egnahemsjordbruk och affärslokaler. Husen är placerade i gatulivet med ingångarna vända mot gården. Det gör gatubilden enhetlig och harmonisk. Butik- och hantverkslokaler vänder skyltfönster, skyltar och hörnentréer mot gatan. Här fanns J.A Brännströms Minut och Kommissionshandel, Sandlunds garveri och skoaffär och Ölunds garveri vars entré vid det avskurna hörnet än i dag pryds av en vacker handmålad butiksskylt. Om än byggnaderna idag inte inrymmer någon försäljningsverksamhet bär de spår efter sina tidigare funktioner. Star bio har övergivits men inte glömts. Biografen uppfördes 1917-18 och förutom filmvisning har man använt lokalen för möten och danstillställningar. Här visades faktiskt film tills för bara något tiotal år sedan. Byggnaden har ett anspråkslöst yttre men en välbevarad originalinredning från 1940-talet. De gamla garveribyggnaderna, affärslokalerna och biografen utgör karaktärsbyggnader utmed Gamla Sjulnäsvägen.

 

Över Lillpiteälven förbinder Sundbron de båda byarna med varandra. Det är den tredje bron på platsen och den byggdes åren 1921-1922. Den första bron på platsen byggdes 1785 på initiativ av Sjulnäsborna som efter övertalning lyckades få Roknäsbornas engagerade i byggandet. De två första broarna var av timmerkonstruktion och vilade på stenfundament. Fackverksbron liknar många järnvägsbroar och troligtvis har en lokal ingenjör varit delaktig i utformandet. Bron är tidstypisk med sina nitade fackverksbalkar och körbana av träplank. De som byggde bron var arbetare som avlönades för beredskapsarbeten av Statens arbetslöshetskommission (AK). Under 1920- och 1930-talet genomförde AK-arbetarna vägarbeten, brobyggen, flottningsleder och skogsarbeten.

Karaktärsbeskrivning 

Bykärnan, främst utmed Gamla Sjulnäsvägen, är kraftigt förtätad under 1900-talets första årtionden. Den traditionella bebyggelsen förtätades och gårdar har avstyckats för att under 1900-talet möjliggöra kvartersbebyggelse. Gamla Sjulnäsvägen har utgjort Infjärdens centrum och gör i viss mån det än idag.

Karaktären i området är tydlig. Bebyggelsen är placerad nära tomtgränsen mot gatan och vänder vanligtvis entréerna mot gården. Det ger bebyggelsemiljön en tät och närmast stadsmässig prägel. Husen är uppförda i en och en halv våning och fasaderna är klädda med träpaneler.

 

Sundbron utgör den naturliga gång- och cykelvägen mellan byarna som sammansvetsas vid just denna plats. Bron är även öppen för biltrafik, dock ej genomfartstrafik. Merparten av biltrafiken går idag ute på den stora vägen och den nya bron vilka löper parallellt med Gamla Sjulnäsvägen.

Förhållningssätt

För att bevara och förstärka Gamla Sjulnäsvägens karaktär är det viktigt att bebyggelsens täthet och struktur värnas. Gatans karaktärsbyggnader och Sundbron är mycket värdefulla för upplevelsen av den täta bygatan. De bör underhållas på ett sådant sätt att deras kulturhistoriska och estetiska värden inte går förlorade. Det gäller även interiören i biografen. Gatan och Sundbron bör även fortsättningsvis vara den gata fotgängare och cyklister väljer i första hand för att förflytta sig mellan de båda byarna.

 


Gamla Sjulnäsvägen från ovan. Högst upp till vänster i bild skymtar garveriet.