Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden    
Fingermanholmen
Furunäset
Hortlax kyrka
Karlberg
Koler
Mellanboda
Norrfjärden kyrka
Norrmalmstorg
Roknäs-Sjulnäs
Rosvik
Sikfors kraftstation
Stadsplan 1876
Storfors-Bergsviken
Storfors sågverkssamhälle
Storsund
Strömsborg
  Dammen
Kraftstationen
   
 

Underlagsmaterial:

Norrbottens synliga historia

 
  Sikfors kraftstation och järnvägsbro

Sikfors kraftstation ligger i byns norra del strax nedanför järnvägsbron. Sikfors ligger ca 30 km från Piteå stad mitt mellan Piteå och Älvsbyn.

 

Vattenkraften har sedan lång tid tillbaka varit betydande för bygdens näringsverksamhet. Sågkvarnarna var direkt beroende av rinnande vatten för sin energiförsörjning. Men kvarnarna var bundna till platsen för vattenfallet och beroende av tillgången på vatten. De första elektriska kraftkällorna var generatorer som utvann elektricitet från ångmaskiner och vattenturbiner. Det första vattenkraftverket byggdes i Västergötland 1882 vid Rydals bomullsspinneri. Men det skulle dröja ytterligare tio år innan det blev möjligt att transportera elektriciteten över större avstånd. Först då blev det mer intressant att satsa på elektrisk energi inom industrin.

Efter flera år av dåliga fångster och liten inkomst på fisket sålde byamännen i Sikfors fallrättigheterna i forsen år 1907. Ett år senare bildades Sikfors Kraftaktiebolag i Stockholm. Efter ett flertal turer där äganderätten utreddes kunde byggandet av kraftstationen komma igång 1911. Två hundra arbetare från trakten anlitades för bygget och det skulle gå fort. Redan i januari 1912 hade man förbundit sig att leverera ström till Luleå träsliperi som samtidigt var under uppförande. Kraftverkets tillkomst förstörde helt förutsättningarna för det förr så viktiga fisket i byn. Men byborna såg nya möjligheter i och med att industrin hade kommit till byn.

Karaktärsbeskrivning

Kraftstationen byggdes delvis i för tiden helt modern armerad betong och traditionellt byggnadstegel. Fasaderna putsades och om än bygganden visar prov på klassiska arkitektoniska uttryck så skönjs ett tidigt modernt formspråk. Kraftstationen i Sikfors var tillsammans med kraftverket i Porjus den första större elproducenten i Norrbottens län. Dammen som skulle reglera vattenmängden i kraftverket utformades för att klara den intensiva timmerflottningen på älven. Den första dammen ersattes på 1920-talet med en ny och mer avancerad konstruktion som underlättade regleringen. Den byggdes nedströms den gamla och i anslutning till järnvägsbron.

 

Järnvägsbron över Piteälven togs i bruk 1915. Den är utförd med dåtidens modernaste konstruktioner, två parallella plåtbalksbågar över vattnet, med sidospann av betong och påmurade sidor. Järnvägsförbindelsen mellan Piteå och norra stambanan i Älvsbyn byggdes åren 1911-1915. Idag förekommer inte längre några persontransporter men godstrafiken är livlig.

Förhållningssätt

För att bevara och förstärka kraftverksstationens kulturhistoriska värde är det viktigt att byggnaden underhålls så att den inte förfaller. Det samma gäller svalltornet och verkstadsbyggnaden. Kraftverksbyggnaden, forsen, hängbron, järnvägsbron och dammen visar på ett sammanhängande sätt industrialiseringens betydelse för Sikfors. Uppströms den gamla kraftstationen finns dagens kraftverk. Det ger dagens verksamhet historisk förankring när den gamla anläggningen fortfarande finns kvar.

 


Järnvägsbron i Sikfors lär vara förebilden till Årstabron i Stockholm.