Till förstasidan Kulturmiljöprogrammet Om projektet  
 
 
Besök ett område
 
Områden    

Blåsmark
Ersträsk
Gråträsk
Hemmingsmark
Hortlax by
Häggholmen
Infjärden
Kopparnäs, Håkansön
& Sandlabygden

Norrmalm

Rosvik
Sikfors by
Sjulsmark
Storräbbens fiskeläge
Trundön
Öjebyn


 

Lillpite

Långnäs

Roknäs

Sjulnäs

Svensbyn

Kvarnar

Långloge

Portlider

Bebyggelse

Odlingslandskap

 

Infjärden

Långnäs

Byanamnet Långnäs beskriver bebyggelsens utbredning. Den följer det öppna odlingslandskapet från Svensbyfjärdens stränder till Kyrkbyn i nordväst.

Bebyggelsens struktur karaktäriseras av de gamla gårdarna som ligger i höjdlägen i landskapet. Vägen genom byn sträcker sig nästan helt rakt från Näsudden norrut till Kyrkbyn. Utmed ömse sidor om vägen sträcker sig det öppna odlingslandskapet med spridda Norrbottensgårdar. Intill byavägen är den yngre egnahemsbebyggelsen uppradad. Odlingslandskapet är storskaligt men här och där finns fortfarande ladorna kvar. Diken och vägrenar tenderar att växa igen.

Bebyggelse som ligger utmed vägen är tillsammans med gamla gårdslägen på höjder platser där byns äldsta bebyggelse är belägen. Persibyn, Berget, Gabbrebacken och Svartnäs är några exempel på sådana bebyggelselägen. Långnäs fäbodställen låg norrut utmed älven. Någon har blivit sommarstuga, andra har flyttats eller förfallit.

 

Vid laga skifte som genomfördes med början 1895 ändrades ägorna och varje gård fick sina åkrar bättre samlade. Det medförde att flera gårdar tvingades flytta. Från Berget flyttades flera gårdar till nya platser som Dalknösen och Hultet.

Vid Kläpphällan, intill bron över Lillån, kommer Kyrkvägen fram från Sjulnäs. I Kyrkbyn fanns under medeltiden en marknadsplats och sägnen säger att det också fanns en kyrka här.

Lär mer om Kyrkbyn under epoken Medeltid.

Förhållningssätt

För att bevara och förstärka Långnäs karaktär bör man undvika att bebygga åkermark. Ny bebyggelse bör placeras på ett liknande sätt som den traditionella bebyggelsen i byn. Lämpliga platser är intill befintliga gårdsställen och på höjder i landskapet.

 

Ny bebyggelse ska utformas på ett sätt som harmonierar med byns karaktär. Det innebär att nya byggnader som placeras fritt i landskapet ska ha en form som överrensstämmer med den traditionella bebyggelsens material och proportioner.

Odlingsmarken bör hindras från igen-växning. Öppna diken, vägrenar och åker-impediment bör skötas så att igenväxning hindras. Kvartersbebyggelse och ytkräv-ande enplanssmåhus bör helt undvikas i Långnäs eftersom de inte förekommer alls.

 

Traditionell bebyggelse som Norrbottens-gårdar med mangårdsbyggnader och ekonomibyggnader bör underhållas så att dess kulturhistoriska och estetiska värden bevaras och förstärks.

Egnahemsbebyggelsen utmed den raka Långnäsvägen bör underhållas med tradi-tionella material och metoder så att dess kulturhistoriska och estetiska värden bevaras och förstärks.